понедељак, 16. мај 2022.

JUST QUT FESTIVAL - DESPOTOVAC



Just Out (ч. „џаст аут”) највећи је годишњи витешки интернационални фестивал који се од 2015. године одржава у последњој недељи августа месеца у манастиру Манасија у Деспотовцу.

Фестивал јединственогконцепта се одржава од 25. до 27. августа у манастиру Манасија у знак сећања на скоро 600 година од када је витез реда Змаја, деспот Стефан Лазаревић саградио ово велелепно здање, чак и данас једно од најлепших, у чијем средишњем делу се налази црква Свете Тројице, коју окружује 139 машикула и 11 кула.

Циљ фестивала је промоција српске културно-историјске баштине. Окренут је традиционалним вредностима и борби против насиља над слабијима, као и очувању моралних вредности, инспирисаних историјом и чашћу. Овај витешки турнир представља добар начин да се сретне са славном епохом европског континента и вредностима хришћанске цивилизације на којима је почивао стари свет, а који духовно обједињује све народе Европе. Основна идеја организације фестивала је афирмација витешких вредности као идеала хришћанског живљења кроз служење Богу и заједници, као и идеји истине, лепоте, части и правде, а која може да буде надахнуће будућим генерацијама.

Највећи део активности се дешава у витешком селу и борилишту, где се одржавају витешке борбе и мачевање, стреличарски турнири и дефилеи витезова из преко 15 земаља.

Домаћин фестивала је Удружење за очување старих заната и вештина „Бели орлови”.

Сем културно-уметничког и витешког програма, заступљен је и богат музички и плесни програм, као и програм за најмлађе — који обухвата малу школу мачевања, грнчарије и средњовековне друштвене игре.



Посетиоци сем манастира могу да посете и улицу старих заната, као и средњовековни камп — где су смештени учесници програма.

У близини постоји и камп насеље, које је предвиђено за смештај посетилаца.

Фестивал Just Out окренут је традиционалним вредностима. Откључава ’тајни свет’ код источне Србије, приближавајући свима сваки извор, цвркут, врућу црепуљу, шљиву ранку, осмех дечији, топот дивљих коња.

Izvor: Wikipedia

Нема коментара:

Постави коментар