петак, 13. мај 2022.

DA SE NE ZABORAVE😥

 Ovu priču objavila je moja sestričina Gorana Kiković u grupi"DESPOTOVAC-MESTO KOJE VOLIM" sa ciljem da se ne zaboravi. 

Drago mi je da se sa svojim sestrama Nevenom Kiković i Tijanom Predojević setila svog dede i sačuvale uspomenu na njega i njegova stradanja.

Autor:Gorana Kiković


ИН МЕМОРИАМ: Светислав Милошевић 1919-2006

Драги пријатељи,

у петак 22. априла обележен је Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату. Они нешто старији међу вама сигурно се сећају овог тихог, стрпљивог, дивног човека, а ви млађи можда никада нисте имали прилику да чујете да је у вашем месту живео човек који се са 26. година живота вратио у Србију после страхота преживљених у нацистичким концентрационим логорима Матхаузен и Аушвиц. 

О in vivo експериментима који су над њим извршени сведочио је пред неколико Комисија, а у годинама после Другог светског рата у пар наврата био је гост ученика и наставника Основне школе у Деспотовцу. Део његове приче објављен је деведесетих година прошлог века у Вечерњим новостима. Када је 1997. године смогао снагу да исприча своју причу обећала сам да ћу се трудити да је несебично делим са другима, јер како је знао да каже:„Не сме да се заборави, да се не би поновило“. Ове године навршило се десет година од његове смрти, а ја се трудим да одржим обећање дато рођеном Витанчанину, човеку који ме је научио како да волим Деспотовац иако у њему нисам рођена, мом деди Светиславу Милошевићу.

Како овај датум није помпезно обележен, користим прилику да у оквиру ове групе поменем људе које је у свом сведочењу помињао: Борисав Марковић из Великог Поповића, Жика Милорадовић из Медвеђе, мајор Глишић из Ћуприје, лекар Вита Говедаревић из Краљева, Новка Вуксановић из Београда, Шпанац са бројем 45 на логорашкој униформи који му је спасио живот у Аушвицу, мали Јеврејин који је спавао на његовом капуту у логору Старо Сајмиште, .......................................... Има и оних чија имена из поштовања према њиховим породицама овом приликом нећу помињати јер „неке догађаје и поступке људи је лакше прећутати него објаснити“. 

"Да се жртве не забораве"




                                 🔹️

U nastavku možete videti priču kako je od jevreja ponovo postao srbin-objava u grupi"DESPOTOVAC MESTO KOJE VOLIM".


Autor: Petar Ryeetch Širataka


Светислав Милошевић из Витанца (рођ 1919.), заробљеник у Маутхаузену-Штајру, води се као жртва Холокауста и Јеврејин.

Зна ли неко ко је род са овим човеком, и да ли је заиста било јеврејских Витанчана, или је грешка у питању?

Edit: поводом контакта са Музејом холокауста у Вашингтону, исправљена је грешка у категоризацији - били су веома коректни.



Нема коментара:

Постави коментар