петак, 13. мај 2022.

ČUDO U VITANCU 1937 GODINE


Priča iz Vitanca koja je začudila i uplašila čitaoce !!!

Autor: Marko Mirković


Despotovac, Vitance-  Despotovačkom kraju u staroj štampi, pisalo se retko. Događaj bi morao da prevaziđe granice lokalnog, da bi se o njemu moglo pisati na širem nivou. Jedan događaj zavredeo je pažnju lista „Pravda“ u novembru 1937. godine.


Reč je o tekstu na strani 14, u rubrici „Jedan čas razonode“. Odmah pored Gandijeve slike ispod koje su pisali o tome kako je ovaj mirotvorac, uspeo da se izvuče iz kandži smrti, našao se i tekst o neobičnog naslova „I ja bi se digao“ reklo je dete staro tri meseca“ iz sela Vitanca. U tekstu piše da čim je redakcija ovog lista čula da je u Vitancu progovorilo dete tri meseca, brzo su poslali dopisnika  u to selo da proveri glasine. Ispostavilo se da su tačne, a dopisniku ih je slikovito prepričao najstariji  u kući Stamenka Ljubisavljevića, deda Mateja.
Starac je kazao da je dete kada su ga okupali i podigli iz korita, reklo „I ja bi se digao“, a zatim počelo da plače. Deda objašnjava i da tako nešto ne pamti da se dogodilo. Tekst se završava pričom da su žene preplašene, i da to prerano govorenje predstavlja predskazanje nekog zla. S obzirom da je to bilo pred zoru krvoločnog Drugog svetskog rata, sa ove distance može se poverovati da je baš u Despotovcu, ovo dete proreklo sudbinu i zlo koje se sprema celom srpskom narodu, ali i svetu

                            🔹️
Igrom slučaja starac Mateja koji se pominje u tekstu je moj čukundeda.

Нема коментара:

Постави коментар