среда, 20. мај 2020.

BELA CRKVA - BELJAJKA⛪

                       

Црква Рођења Пресвете Богородице – “сестра Манасије”: Посетите “Белу цркву”, српски споменик културе.

Црква посвећена Рођењу Пресвете Богородице, позната и као „Бела црква” се налази на неколико километара источно од села Бељајка, у општини Деспотовац. Саграђена је пре 1796. године и данас представља непокретно културно добро као споменик културе. Припада Епархији браничевској Српске православне цркве.

Нема поузданих извора који говоре о ктитору, осим што се у цркви на каменој плочи налази уклесан текст на старословенском језику где се помиње да је црква 1796. године 16. маја обновљена за време митрополита Методија. За донатора ове обнове помиње се оберкнез Петар, позната историјска личност из Првог устанка.

Живопис манастира Манасија: Врхунац лепоте српског средњoвековног сликарства

Према народној традицији настала је истовремено када и манастир Манасија, односно почетком XV века. Упркос чињеници да за сада не постоје неки поуздани историјски подаци који би ову тезу потврдили, “Бела црква” је по својим архитектонским и ликовним квалитетима веома блиска мањим објектима из доба деспотовине, сходно томе би се и ово датирање могло прихвати са доста сигурности.

Spomenik-kulture-SK258-Manastir-Rodjenja-Presvete-Bogorodice-Bela-crkva 20160204 9990.jpg
Аутор: Zblagojevic – Сопствено делоCC BY-SA 4.0Веза

Црква је једнобрадна грађевина скромних димензија, 10×4,5 метра. Према спољашњем изгледу стиче се утисак да је црква грађена из два дела и да је касније дозидана припрата. Цела црква сазидана је од камена пешчара, док је унутрашњост цркве врло једноставна и сиромашна. Карактеристично је да је црква врло лепо живописана, али без података о аутору.

На бочним зидовима цркве налазе се фреске цара Душана, Проклете Јерине, Светог Николе, а одмах код врата је фреска вероватно ктитора који држи макету цркве у руци. На улазу у олтарски простор је врло једноставан иконостас, без украса и са мало дубореза очигледно новијег датума.

Spomenik-kulture-SK258-Manastir-Rodjenja-Presvete-Bogorodice-Bela-crkva 20160204 9974.jpg

Црква Рођења Пресвете Богородице у Бељајки утврђена је за непокретним културно добро – споменик културе, одлуком Завода за заштиту споменика културе из Крагујевца број Р 90/1 од 19.03.1969. године

Нема коментара:

Постави коментар