четвртак, 5. јануар 2023.

DESPOTOVAC - FABRIKE ILI NEŠTO DRUGO



Žitelji opštine  Despotovac i vođstvo lokalne samouprave su u nedoumici šta bi pomoglo našoj opštini od evidentnog tihog umiranja,fabrike ili nešto drugo?!

Stvar je komplesna i traži ozbiljnu analizu i studiju svih relevantnih faktora kao što su:

Geografski položaj,broj i struktura stanovništva(starost i obrazovanje),prirodna dobra,turistički potencijali  i još mnogo čega.

Opština  Despotovac je smeštena u istočnoj Srbiji na 135 km jugoistočno od Beograda.

Opština se diči vrlo bogatim kulturno - istorijskim nasleđem, prirodnim lepotama i atrakcijama koje upotpunjuju lepotu ovog dela Srbije.

Sama varošica Despotovac je sedište   opštine i smeštena u prelepoj kotlini između brda Pastorka,Maćehe i Kovilovače i njom protiče reka Resava.

U zaleđu varošice između brda Pastorka i Maćehe na uzvišici kao u zagrljaju uzdiže se manastir Manasija,koja kao da nadgleda prelepu varošicu.

Od istorijski zaštićenih spomenika opštinu krase manastir Manasija,Bela crkva,Idimum i nanastirska vodenica.


Tu je i uzvišena Beljanica sa potesom Lisine gde se na Resavi nalazi jedan od najlepših vodopada u Srbiji Veliki buk,zatim prašuma Vinatovača koju krase stoletna bukova i hrastova stabla,tu su i mnogobrojne krečnjačke pećine među kojima se ističe Resavska pećina sa  preko 50 000 posetilaca godišnje.

Beljanicu krase i čarobni vodopad Prskalo koji je atrakcija  sam za sebe, tu su i čisti kao suza potoci i rečice,tereni bogati raznom divljači,livade i pašnjaci.

Tu su  i kulturne atrakcije Muzej ugljarstva u Senjskom rudniku i Park maketa u Despotovcu.

Ne treba zaboraviti ni manifestacije Viteški festival podno Manasije,Dani srpskog duhovnog preobraženja u samom Despotovcu i etno festival Bela crkva.

Kada se sve sagleda jedna od najrealnijih opcija za spas naše opštine je turizam zajedno sa,voćarstvom,stočarstvom i malim preduzećima za proizvodnju i preradu hrane i smeštaj turista.

Naravno sve je to moguće ako lokalna samouprava uradi svoj posao,u smislu izgradnje vodovoda i kanalizacije,izgradnju i rekonstruciju puteva,uređenje pešačkih staza i zelenih površina i sl.

Što se tiče stočarstva,voćarstva i malih preduzeća lokalna samouprava da pomogne povoljnim dugoročnim kreditima ,naravno sve to uz pomoć Republike i programa koje bi radili angažovani stručnjaci.

Manifestacije koje su deo kulturnog nasleđa Despotovca treba unaprediti i omasoviti, naravno uz svesrdnu pomoć lokalne samouprave,ne dozvoliti da se ugase,jer su važni deo turističke ponude.

Animirati komunalne službe i inspekcije koje su pod ingerencijom lokalne samouprave da rade svoj posao najbolje što mogu,bez kompromisa prema neodgovornim pojedincima.


U svoj toj priči ne zaboraviti ni rudnik Rembas iz Resavice koji zapošljava oko 2/3 žitelja opštine. Koji je važan i iz strateških razloga,jer živimo u doba krize energetskih resursa. Njegovo gašenje bi bilo pogubno za našu opštinu i njene žitelje.


Što se tiče fabrika to je priča koja traži sveobuhvatnu analizu i procenu,u smislu lokacije,udaljenosti od važnih saobraćajnica, isplativosti,obezbeđivanje adekvatne radne snage i slično.

Takođe treba znati da se tu ne zapošljavaju pravnici,ekonomisti,istoričari,politikolozi,medicinari,prosvetari i slična zanimanja. Njima nisu potrebni ni profili sa osnovnim i nepotpunim osnovnim obrazovanjem,potrebni su im radnici za određene poslove uz prethodnu edukaciju.


Pitanje je i da li se u našoj opštini  realno mogu naći i 100 radnika za poslove koji su njima potrebni,ili je potrebno angažovanje radnika iz drugih opština.

Ovo nije političko pitanje niti tema za ubiranje političkih poena,to je naša realnost koju svi zajedno moramo rešiti.


Ne rešimo li ovo pitanje pravovremeno sudbina Despotovca biće sumorna,postaćemo opština starih ljudi,bez mladosti koja vuče napred.


Sve ovo ne postoji od juče već se provlači dugi niz godina,gde su se smenjivale različite politčke garniture,koje nisu imale snage i sluha da reše ovo pitanje.

Нема коментара:

Постави коментар