четвртак, 8. децембар 2022.

ZABELEŽENO ZBOG ZABORAVA 3 - DESPOTOVAC



Nastavljamo sa objavlivanjem starih fotografija Despotovca,koje su očigledno zaokupile Vašu pažnju.

Još jednom ponavljam,svi Vi koji posedujete stare fotografije Despotovca i okolnih mesta opštine,šaljite iste i biće objavljene u blogu Despotovac.

Uz napomenu da za svaku fotografiju staviti opis gde je snimljeno,koje godine i šta prikazuje.

Fotografije saljite na MSN(Dane Milosevic) ili na mail liber54@gmail.com.


             CENTAR GRADA III


Fotografija je iz šezdesetih godina. Prikazuje strogi centar Despotovca i kuću Tanasija cara  dede dr Dragana Uroševića i Dragane apotekarke-sada Veselinović.          Kuća se nalazila na mestu gde je sada skulptura "Majke sa detetom",a u kući se svojevremeno nalazila i prodavnica nameštaja Treska,gde je radio Voja Popović.


Fotografija takođe prikazuje glavnu ulicu i kuće koje su bile u produžetku kuće Tanasija cara.        U jednoj od njih nalazila se i prodavnica  obuće Bata u kojoj je radio Srba i njegova žena Srbijanka. Fotografija je iz šezdesetih godina.


Fotografija je nastala šezdesetih godina.                                                  Na fotografiji se vidi fotografska radnja Foto Baneta,gde su radili Bane i njegova žena Nada.                U toj  kući je kasnije kada je radnja premeštena radila prodavnica Čarsija vlasnice Čakarke. 

Fotografija je snimlje na 1962 godine kada je donji deo grada bio potpuno poplavljen. Bile su potopljene sve prodavnice u glavnoj  ulici i podrumi zgrada.
Na slici se vidi nova direkcija Gornje Resave i zgrada ispred Eldisa,a u pozadini zgrada Tehničke škole.

Na fotografiji snimljenoj šezdesetih godina vidi se ulaz u Panićevu zgradu, a u pozadini Žujkova kuća,gde je bila Sinišina prodavnica.
Na slici je Persida Medić medicinska sestra i dr Vera Ristić.

Fotografija je iz šezdesetik godina i prikazuje Panićevu zgradu,gde su na terasi zgrade Panićeva majka i učiteljica Mica Dimitrijević.

Zgrada je preko puta kafane Rasovnik.

Fotografija je snimljena šezdesetih godina iz pravca Tehničke škole. Na fotografiji se sa leve strane prema gore vide zgrada Eldisa,penzionerska zgrada,direkcija Gornje Resave i zgrada preko puta biblioteke. Sa desne strane se vidi u pozadini zgrada ispred pošte.

Snimljeno sedamdesetih godina i na fotografiji vidi se zgrada Tehničke škole.

Fotografija snimljena pre II Svetskog rata i na njoj je predstavljena Manastirska vodenica,koja je radila u to vreme. Vodenica  je na Jaruzi i imala je tri vitla za mlevenje kukuruza i pšenice,radila je 24 časa dnevno. Žitarice za meljavu dovožene su zaprežnim kilima i čekao se red za meljavu.
Sada je vodenica pod zaštitom države i u njoj se održavaju kulturne manifestacije(izložbe slika,književne večeri i sl.).

Radnici trgovinskog preduzeća Gornja Resava na ispraćaju štafete sedamdesetih godina.


Železnička stanica Vojnik slikano šezdesetih godina. Druga fotografija predstavlja doček prvog voza prema Resavici,slikano isto šezdesetih godina.


NASTAVAK SLEDI ❗ 

Нема коментара:

Постави коментар