недеља, 7. јун 2020.

IZLETIŠTE - MILIVSKA KLISURA

Миливска клисура чува благо из 15. века и предивно излетиште ком се враћа свако ко га једном посети


Мештани деспотовачког села Милива богатство свог краја брижно чувају. Од својих средстава финансирали су реконструкцију цркве из 15. века, а брижно воде рачуна и о археолошким налазиштима, која се налазе у њеној околини.

Село Милива крај Деспотовца једно је од најстаријих у Горњој Ресави. У повељи кнеза Лазара налазе се први записи о њему. Миливски чувари историје решили су да реконструишу цркву из 15. века и истраже ископине поред ње. Реконструкције су започете 1998. са жељом да наредне генерације не забораве историју родног краја.
Поред цркве, из времена кнеза Лазара и деспота Стефана, мештани су открили темеље конака, који указују на то да је, на простору Миливске клисуре, заправо био манастир. На иницијативу мештана истраживање локалитета су извршили археолози.
Предмети нађени на овом терену датирају из 14. и 15. века. Пронађени су керамички предмети, ковани ексери и места за огњиште. Сви предмети чувају се у Заводу за заштиту споменика културе у Крагујевцу.
У старој цркви се сада одржавају крштења и венчања.


 Догађа се, да труд посвећених мештана, уништавају посетиоци, који бацају смеће и разбијају расвету. Миливци то брзо сређују и настоје да оплемењивањем простора на наруше његову природну лепоту. Реконструкцију цркве грађену мобом финансијски су помогли људи из дијаспоре.
Црква посвећена Огњеној Марији, у Миливској клисури надомак Деспотовца, сваке године окупља мноштво верника и љубитеља живописног крајолика Горње Ресаве, када се организује Миливски сабор, где се окупља велики број учесника и угледних званица.




Црква се налази у непосредној близини извора реке Миливке, на којој је некада било пет воденица и ваљарица за обраду вуне. Посебну драж овом крајолику даје и пећина која још није довољно истражена.
С обзиром на то да је Миливска клисура омиљено место за окупљање Деспотовчана, 2005. је проглашена и за излетиште, па је мобом саграђена сеоска кућа – за организацију разних славља. Одмах поред је и летња позорница, на којој су претходних година наступали учесници Сабора.



Izvor: Opanak

Нема коментара:

Постави коментар