четвртак, 11. јун 2020.

BLAGOJE JOCIĆ - RESAVSKI INDUSTRIJALAC

 Благојe Јоцић,
  (1900 - 1976)
био је српски индустријалац,
 власник ресавских рудника.


Након смрти његовог оца Николе Јоцића, ресавски рудници су наставили рад у оквиру исте фирме под називом Никола Б. Јоцић и син, која је искључиво власништво Благоја Н. Јоцића, као једниног наследника и ортака.



 Других наследника ни ортака није било, ни јавних ни тајних2, те се рудник и надаље развијао, све до Другог светског рата, када је Благоју фактички одузет рудник од стране окупационих власти, а након ослобођења, власт у руднику су фактички, а потом и правно одузели победници рата, јер Благоје није хтео да поклони рудник држави, т


е је изложен прогону и насиљу.
Године 1945. решењем савезног Министарства за рударство ресавски рудници су организовани у оквиру сењско – ресавског угљеног басена под називом Сењско-ресавски рудници мрког угља.
Никола Јоцић и Благоје Јоцић утемељили су себе у значајни развој рударства у Србији, о чему сведочи и део постојећег индустријског наслеђа.
Благоје Јоцић судски је рехабилитован у мају 2007. године и утврђена је ништавост одлука о осуди од самог доношења, те су ништаве и правне последице, укључујући и казну о конфискацији имовине, а наследници још нису укључени у процес повраћаја имовине односно обештећења.

       Kuća Blagoja Jocića u Despotovcu

Vila Blagoja Jocića u Lisinama

Благоје је био ожењем Катарином Јоцић, рођ. Ивановић. Имају потомство.

                    &

 PORED TOGA ŠTO JE BIO VLASNIK RUDNIKA, BIO JE I VLASNIK ŠESTOSPRATNE KUĆE U BEOGRADU KOJA SE NALAZI NA UGLU KRUNSKE ULICE I ULICE SVETOZARA MARKOVIĆA. POSLE RATA TU JE BIO VOJNI SUD. TA ZGRADA SE POTRAŽUJE U RESTITUCIJI JER GOSPODIN JOCIC IMA ŽIVE NASLEDNIKE. BILO BI SVE UREDU DA TU NISU PONOVO PRORADILI KOMUNISTICKI APETITI I HOCE DA JE POVO OTMU I NAPRAVE PRAVOSUDNU AKADEMIJU. ŠTO JE NAJSTRAŠNIJE U KATASTRU SE VODI DA SE TU NALAZI PRIZEMNA ZGRADA, OSNOVANO SE SUMNJA DA JE VEROVATNO NAKNADNO URADJEN FALSIFIAT UKNJIZBE. ZNACI NEKO OD DECE ILI UNUKA KOMUNISTICKIH VOĐA HOĆE DA OTMU OVU ZGRADU.  

Izvor:
Vikipedia i Istorijski arhiv Jagodina

Нема коментара:

Постави коментар