четвртак, 10. новембар 2022.

SEĆANJE NA SLAVOLJUBA VULIĆA

 


Preuzeto sa gornjaresava.rs

SLAVOLJUB VULIĆ

Објавио / ла:� | нов 9, 2022 | 

Portreti

Slavoljub Vulic bio je istaknuti kulturni poslenik opstine Despotovac. Rođen je u Plazanu 1950. godine. Gimnaziju je zavrsio u susednom Svilajncu, a nakon svršene gimnazije, upisuje Pravni fakultet u Skoplju. Obavljao je posao sekretara Veca udruzenog rada i sekretara Doma zdravlja u Despotovcu. Tokom 80-ih godina osniva Dramski studio u Plazanu i festival „Majske amaterske pozorisne svecanosti“.


Jedan je od inicijatora osnivanja kulturno-naučne manifestacije Dani srpskoga duhovnog preobrazenja. Od 1994. obavlja dužnost direktora Centra za kulturu u Despotovcu kada osniva i Teatar „Resava“ u koji je pored glumaca amatera okupio i veliki broj profesionalnih glumaca u znacajnim pozorisnim projektima.


Osnivac je Međunarodnog festivala poezije „Slovo ljubve’’ koji je posle nekoliko godina odrzavanja ugasen. Učešće stotinak eminentnih domaćih i inostranih pesnika davalo je nadu da će ovaj festival da preraste u jedan od najprestižnijih festivala u Srbiji.


Doprineo je očuvanju tradicije Gornje Resave. Centar za kulturu je uvek bio otvoren za sve koji su imali ideju da unaprede kulturni život Despotovca, za istraživače, pisce, slikare… Dajana Kostić, istraživač narodnih igara Resave, autorka knjige “Običaji, pesme i igre u Gornjoj Resavi” istakla je da je knjiga plod njihove uspesne saradnje u ocuvanju gornjoresavske tradicije. U pogovoru knjige on je napisao: “Današnje i buduće generacije naroda imaju vrlo značajan dokument, koji govori o bogatim kulturnim, moralnim i estetskim normama njihovih predaka.”


Uvek smiren i tih, spreman da sasluša, posavetuje i reši problem. Preminuo je 2011. godine.


Ovaj mali osvrt je dug prema čoveku koji je imao ideju da i mala mesta kao što je Despotovac budu u žiži kulturnih dešavanja makar i nekoliko dana u godini.

Нема коментара:

Постави коментар