четвртак, 7. јул 2022.

ČUDNI ARŠINI ⁉️

 

Devedesetih godina prošlog Veka bio je  značajan period otkupa društvenih stanova,što je još interesantnije ti stanovi su mogli da se otkupljuju i na rate.

Tada je u Srbiji otkupljeno nekoliko miliona stanova i vila uz smešne nadoknade ,dok je realna vrednost istih iznosila više  desetina milijardi $.

Često se dešavalo da za istu kvadraturu u Beogradu i unutrašnjosti i cena bude ista.

Nekom je odgovaralo da zakonom ozvaniči ovu pljačku, kako bi istaknuti pojedinci došli do stambenog prostora u vrednosti od više miliona $.

Običan građanin naravno nije propustio tu mogućnost da za mali iznos postane vlasnik stambenog prostora.

Priču kako su se u socijalističkom periodu dobijali ti stanovi bolje je i ne otvarati,jer je to mnogo bolna tema. Od početka šezdesetih godina od ličnih primanja u preduzećima odbijan je stambeni dinar,za izgradnju stanova.

Narovno ni tu nije  svako dobijao stan,već "izabrani" na rag listama.

Ni Despotovac nije zaostajao u tom pogledu,gde su građani opštine oberučke prihvatili ponuđenu opciju otkupa.

Kupovani su dvoiposobni stanovi za 200 - 250 DM,a preduzeća i ustanove su ostajali bez kadrovskih stanova.


Mnogi od tih stanova su u međuvremenu i prodati za pedesotostruku višu cena,dok su njihovi vlasnici posedovali i privatne kuće.

Otkupom stanova iz  pomenutog perioda nije stavljena tačka na tu temu,već se postavlja pitanje održavanja zgrada u kojima su kupljeni stanovi.

Od devedesetih godina pa do danas u malom broju zgrada se brinulo o održavanju istih,čekalo se da neko drugi to odradi.

Danas opet dolazimo do nelogičnosti da odlukom većine istu sumu za održavanje treba da plate oni koji su stanove platili simbolično i oni koji su stanove kupovali po tržišnoj ceni uz plaćanje poreza.

Povod da napišem ovaj tekst je objava u "GRUPA - DESPOTOVAC MESTO KOJE VOLIM" gde se iznosi da su stanari jedne zgrade u Despotovcu izdvojili 40 000€,za obnovu krova.

Krov od 40 00 €

Šta drugo reći već"SRBIJA JE ZEMLJA NELOGIČNOSTI I PLJAČKE"⁉️


Нема коментара:

Постави коментар