среда, 30. март 2022.

NARODNA BIBLIOTEKA"RESAVSKA ŠKOLA" DESPOTOVAC

 

Zgrada Biblioteke je najstarija i najlepša u Despotovcu. Građena je od 1903. do 1905. godine za potrebe tadašnjeg Sreskog načelstva. Osim načelstva, bila je i sud, dom zdravlja, zadruga, banka... Biblioteka je prvi put useljena u deo zgrade 1973. godine. Zgrada je u celosti data Biblioteci na korišćenje od 1992. godine. Značajniji radovi na fasadi i unutrašnjosti zgrade izvedeni su i tokom 2010. godine. Odlukom Skupštine Republike Srbije 1997. godine, zgrada Narodne biblioteke “Resavska škola” je proglašena spomenikom kulture.

Narodna biblioteka u Despotovcu je najstarija ustanova kulture Gornje Resave. Zvanično je, pod imenom Matična biblioteka Despotovac, a u sastavu Radničkog univerziteta Dimitrije Tucović, osnovana 30. marta 1966. godine, rešenjem tadašnje Skupštine opštine. Prvog maja, iste godine je sa skromnim fondom knjiga počela sa radom u prostorijama Doma kulture. Kao knjižnica i čitaonica, Biblioteka je postojala i nekoliko decenija pre osnivanja. Pre preseljenja u Dom kulture, knjige i novine su se čitale u prostoru, starijim Desapotovčanima poznatijem kao prodavnica Delikates, koja se nalazila u samom centru grada.

 Osim u Despotovcu, bibliotečka aktivnost je bila razvijena i u seoskim sredinama o čemu svedoči rukopisni dokument Pravila o organizovanju seoske knjižnice i čitaonice sela Vitanca iz 1920. godine koji se čuva u Zavičajnom odeljenju Biblioteke. Knjigom i pismom u ovom kraju bavilo se i pet vekova pre pojave prvih knjižnica i čitaonica zahvaljujući radu čuvene Resavske škole despota Stefana Lazarevića. Znameniti vladar srednjovekovne Srbije ostavio je Gornjoj Resavi monumentalnu zadužbinu manastir Manasiju (Resavu), u okviru kog je radila i Resavska prepisivačka škola. Za doprinos u oblasti razvoja bibliotečke delatnosti i izuzetnih rezultata na polju širenja kulture Narodna biblioteka Resavska škola (u to vreme Matična biblioteka Resavska škola) je 1989. godine dobila najveće priznanje u bibliotekarstvu, Plaketu Milorad Panić Surep, a 1996. najviše priznanje opštine Despotovac, Plaketu despota Stefana Lazarevića.

Vredne pomena su svakako i Zahvalnica Svete srpske pravoslavne larve manastira Hilandar kao i Zahvalnica Kulturno prosvetne zajednice Srbije. Biblioteci je dodeljena i Vukova nagrada za 2018. godinu.


Narodna biblioteka “Resavska škola” danas

fond od 60.000 knjiga i preko 10.000 jedinica ostale bibliotečke građe

bogata zbirka zavičajne građe

130 knjiga u sopstvenom izdanju

ogranak u Resavici sa fondom od 15.000 knjiga

oko 1000 članova

veliki broj književnih večeri, tribina, predavanja.


Izvor:Wikipedia




Нема коментара:

Постави коментар