недеља, 2. јануар 2022.

TURISTIČKA KARTA OPŠTINE DESPOTOVAC


 Despotovac  je prelepa varošica koja se nalazi u jugoistočnoj Srbiji na 130km od Beograda.

Ime je dobila po sinu kneza Lazara,despotu Stefanu lazareviću.

Smešten je u kotlini između tri brda,Pastorka,Maćehe i Kovilovače,a sa severozapadne strane je ravnicom otvoren prema Svilajncu i Beogradu. 

Kroz varošicu protiče najduža desna pritoka V.Morave,reka Resava,koja svojim kanjonima i vodopadom je priča za sebe.

Samo mesto je veoma interesanto i zrači posebnom lepotom i gostoljubivošću,tako da je   omiljena destinacija mnogih turista.



Krasi je i prelep gradski  trg,gde se nalazi spomenik despota Stefana lazarevića,rad akademskog vajara Zorana Ivanovića,podignut u čast 600 godina postojanja manastira Manasije.

U samom mestu mogu se videti i Manastirska vodenica,zaštićeni spomenik kulture i prelepa gradska biblioteka"Resavsaka škola".

MANASTIR MANASIJA




Na 2,3 km od centra Despotovca nalazi se manastir Manasija zadužbina despota Stefana Lazarevića,koji je po nekim tvrdnjama tu i sahranjen.

To je zdanje iz XV veka  utvrđenog tipa sa 11 kula,od kojih je najviša despotova kula(donžon kula),manastir je građen od 1407-1418 i spada u zaštićene kulturnoistoriske spomenike posebnog značaja.

U središtu manastira opasana kulama nalazi se crkva Svete Trojice,koja je ukrašena mnogobrojnim freskama,među kojima je i freska Svetih ratnika.

U manastiru je smeštena i Resavska prepisivačka škola,gde se okupljao veliki broj umnih ljudi tog vremena,među kojima i filozof Konstantin.

PARK MAKETA

Park maketa se nalazi 2km od  Despotovca na putu prema Lisinama,Resavskoj pećini i rudarskom naselju Resavici.

Tu su predstavljene autentične makete manastira u Srbiji u razmeri 1:17,i delo su ruku izuzetnog umetnika Milenka Ilića.

U toku godine ovaj  interesantni park minijatura posećuje veliki broj turista.

LISINE




Na obroncima Beljanice koja je deo Kučajskih planina na oko 20km od Despotovca  nalaze se Lisine,sa izvorištem Resave i jednim od najlepših vodopada u Srbiji Veliki buk.

Vodopad se nalazi na 380m nadmorske visine i visok je 25m,oko samog vodopada smešteno je nekoliko restorana,u kojima se služe pogača ispod sača ,resavsko makalo i čuveni Jelovački sir.

Lisine su zbog svoje lepote i čistog vazduha nezaobilazno  mesto mnogih turista.

VINATOVAČA


Na Beljanici se nalazi i jedina prašuma u Evropi sa stoletnim bukovim stablima Vinatovača,koja je svojim zelenilom raj za oči.

Važno je takođe reći da je zaštićeni prirodni rezervat sa raznim vrstama divljih zivotinja i stoletnim bukovim stablima od nekoliko metara u prečniku.

RESAVSKA PEĆINA

Na 20km od Despotovca na obodu kraškog polja Divljakovac smeštena je Resavska pećina, jedna od najlepših pećina u Srbiji.

Pećina je duga 4,5km i ukrašena je bogatim nakitom stalaktita i stalagmita  koji su stvarani milionima godina.

Istražena je 2830m, a za posetioce je dostupno 800m u dva nivoa,sa najnižom tačkom na 450m nadmorske visine.

VODOPAD PRSKALO


Vodopad Prskalo se nalazi na padinama Južnog Kučaja i udaljen je 13 km od najbližeg naselja Resavica,Opštine Despotovac.

Nalazi se u netaknutoj divljini,što mu daje dodatnu lepotu,gde dominira i svojom uzvišenošću pleni i izaziva uzdah kod posetilaca.

Vodopad je sediment bigrenih naslaga taloženih kroz vreme i nalazi se na nadmorskoj visini 769m i visok je 15m.

MUZEJ UGLJARSTVA

U rudarskom naselju Senjski rudnik nalazi se muzej ugljarstva,sa eksponatima raznih alata,mašina i istorijske građe iz raznih perioda rada rudnika.

Od 1980 godine je otvoren za posetioce i na putu je prema manastiru Ravanici.

Autor: Dane Milošević

Нема коментара:

Постави коментар