понедељак, 20. децембар 2021.

SAOBRAĆAJNA (NE)KULTURA U DESPOTOVCU



Despotovac je pre 40 i više godina imao nekoliko desetina automobila i saobraćajna  infrastruktura je zadovoljavala potrebe u to vreme.

Danas je u Despotovcu na hiljade automobila,ali se saobraćajna infrastruktura malo promenila.

U jutarnjim satima kada grad živi voziti automobil ulicama Despotovca je prava avantura.

Glavnom ulicom grada je je često nemoguće da se mimoiđu vozila iz suprotnih smerova,veliki broj vozila je zaustavljen na samom kolovozu,dok njihovi vlasnici završavaju svoje poslove.

Parkiranje je priča za sebe,umesto da se automobili parkiraju u smeru kako je od nadležnih obeleženo,parkiraju se kako ko stigne,na samom kolovozu ili suprotno od onog kako je obeleženo.


Česta su parkiranja i u raskrsnicama ili na pešačkim prelazima,gde je parkiranje strogo zabranjeno,zbog ugrožavanja bezbednosti učesnika u saobraćaju.


Ne poštuju se ni saobraćajni znaci,o prvenstvu prolaska, i zabrani zaustavljanja i parkiranja,što je svakodnevna pojava.

Pešaci su ugroženi,jer trotoari koji su njima namenjeni zauzimaju parkirana vozila,a oni su  primorani da idu kolovozom.

 


Majke sa malom decom koje guraju kolica, su često izložene opasnosti,jer moraju da siđu na kolovoz.

Komentari većine su,da policija ne radi svoj posao,zaboravljajući da oni ne mogu da budu svuda i u svako vreme.

Mali broj ljudi vidi svoju neodgovornost u saobraćaju,već okrivljuju nekog drugog.

Nepoznavanje saobraćajnih propisa je posebna priča,jer su mnogi došli do vozačkih dozvola na čudan način.

Zbog nepoznavanja znakova i prvenstva prolaza,mnogi ulaze u verbalne duele sa drugim vozačima,gde sam i sam bio svedok.

Da bi se nešto promenilo potrebno je da svi menjamo loše navike,jer samo tako možemo imati uređeniji i bezbedniji saobraćaj❗

1 коментар:

  1. za takvo stanje kriva je lokalna samouprava i ps despotovac, lokalna samouprava dozvoljava stambenu gradnju bez parking mesta, ne postavlja dovoljan broj znakova, na primer gde je individalna gradnja zabraniti parkiranje na putu, gde ima znakova nepropisno parkiranje policija ne sankcioniše itd itd, ima rešenja samo treba neko da radi i zaradi platu

    ОдговориИзбриши