петак, 19. јун 2020.

RESAVSKO MAKALO

Ресавско макало


Омиљени намаз Деспотовчана, уз врућу погачу или проју испод црепуље


Млечни производи у брдским селима Ресаве претежно се праве од овчијег млека или козијег, а у равничарским од крављег. Ресава је опште позната, и са брдским и са равничарским селима, по томе што се млеко првенствено прерађује у сир. Најпопуларнији је пуномасни сир, од невареног млека. Али, има и других начина.

У селима доње Ресаве највише се прави вурда, а памти се да су некада, у јесен, добро укувано и посољено овчије млеко наливали у чабрице и остављали за зиму. То је “макало” – меки сир или кајмак, омиљени намаз за доручак, за погачу испод сача, по ком је овај крај препознатљив.


Уколико се одлучите да упознате шармантну природу Ресавског краја, нећете одолети да у свежа и мирна јутра окусите врућу проју или погачу испод црепуље и намажете их чувеним макалом.



Љубазношћу старице Милке Милутиновић из села Стрмостен код Деспотовца дошли смо до оригиналног рецепта за чувено ресавско макало.

Припрема:

Измрви се на средње парчиће проврели овчији сир (јеловачки) и стави у припремљену посуду.
Затим се скува овчије млеко и остави да се охлади.
Када се млеко охладило са њим се прелије измрвљен сир и то све остави да одстоји на собној температури.
Након тога, стави се у хладњак где може да одстоји 10-15 дана (време употребе).

Љубазношћу г. Данета Милошевића и бака-Милке и3 Стрмостена; Магазин ОПАНАК


Нема коментара:

Постави коментар